Tuesday, January 15, 2013

DIY PELAMIN TUNANG

Salam semua. Pelamin tunang ni adalah sempena majlis pertunangan aku pada bulan September 2012 yang lepas. Saja tergerak nak kongsi dengan readers semua, semoga post kali ni dapat memberi inspirasi pada bakal B2B yang nak jimatkan bajet untuk majlis pertunangan nanti. Lagipun aku faham sangat, memang agak limited hasil carial google untuk DIY Pelamin ni...kan? Jom tengok apa yang ada pada pelamin mini yang tak seberapa ni...hehe




Apa yang ada?
1. 4 keping tirai: Mama pasangkan railing besi pada dua sudut atas syiling untuk cover almari belakang tirai tu. Kain berat (ala kain telekung getah) lebih kurang RM2.00 semeter..harga sebenar tak ingat dah. Tapi kain ni memang murah. Boleh cari di Kamdar.

2. Kerawang Purple 2 keping beli di kedai hiasan barang perkahwinan. Harga tak ingat, rasanya lebih kurang RM5++ ja.
Kerawang ni gantung dari atas railing tirai, ikat guna dawai. Then karang kristal yang dah sedia ada (ambil lebihan dari kerja kahwin sepupu), jadikan sama panjang.

3.Bunga lalang bulat ( Gabungan 2 warna ungu dan hijau): Harga sebatang RM10++. Beli di kedai hiasan perkahwinan jugak. Pasu kaca sedia ada.

4. Bunga dan pasu putih: Pasu plastik putih pinjam dari sepupu, bunga putih boleh beli di Mydin/Pasaraya Sakan (untuk yang duk area Alor Staq boleh beli sini). Harga sejambak kurang dari RM2, mama yang beli.

5. Bunga merah dan pink dalam pasu rendah. (Sedia ada, ambil daripada kenduri sepupu)

6. Kain Ungu: Material sama seperti tirai, harga pun sama. (Asalnya kain tu nak buat alas meja..hehe)

7. Bantal putih: Kekabu dari rumah atok, sarung mama jahit. So, costing untuk bantal memang tak tahu.

8. Platform: Pinjam dari sepupu. Sepupu tempah platform ni untuk majlis dia yang lepas. So, aku gunakan balik ja. Just ambil satu platform sebab nak duduk sorang ja, if untuk sanding kena guna dua platform baru muat letak kerusi and ada lebih space untuk bergambar.

9. Pelapik platform: Platform ni atasnya kayu, body daripada besi. So, layer pertama letak karpet lembut (tak kisah warna apa pun) then lapik layer kedua dengan kain karpet warna putih (sepupu punya jugak). Kain ni boleh beli, ada jual di Kamdar.

10. Bunga atas tirai: Beli bunga panjang warna putih, dijual siap di kedai. Harga tak ingat, rasanya belas-belas ringgit ja. Aku just tambah sikit bunga warna pink untuk nampak lebih ramai dan meriah. Panjang bunga ni cukup-cukup muat ja dengan lebar tirai. Well done!

11. Lampu syiling: Mama beli lampu tu untuk tukar lampu meja makan yang dah lama. So, memang tinggalkan disitu ja lah.

Sekian.


Photobucket